Amerika  

Ruta Maya

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 

 

 

Rondreis Mexico / Guatemala
09 t/m 29 juli 1996

Reisorganisatie Centrum der Kunsten Eindhoven
Reisbegeleidster Marijke van Overbeek

Dinsdag 9 juli     Amsterdam   >  Cancun
Maaike bracht ons naar het station. Marijke had een bus geregeld voor de reis naar Amsterdam. Vanuit Amsterdam vlogen we met Martin Air naar Cancun waar we ’s middags landden. Daarna reden we meteen door naar Valladolid waar werd overnacht.
In het hotel de 1e briefing van Marijke over de volgende dag.
’s Avonds met de groep gaan eten.
Foto's »

Woensdag 10 juli     Cancun   >   Merida.
We waren vroeg opgestaan op zoek naar een restaurantje waar we konden ontbijten. We kregen een heerlijk ontbijt waar we meteen kennis konden maken met het vele lekker fruit dat ons al was voorspeld. Paul was snel even naar de kapper geweest.

Cenote XkekenOm kwart voor acht begon de tocht. Al snel kwamen we bij de Cenote, X'keken, een grote onderaardse bron waar stalagmieten en luchtwortels zo’n gewijde sfeer opriepen dat het zwemmen werd afgelast. Enkele vissers dachten daar anders over want de schemerzalm spartelde er in het half duister lustig op los.
Toen begon een rit door het bos, opgeluisterd door de uitleg van Marijke met alle toeters en bellen van een Mexicaanse geluids-installatie. Dit keer lukte het dank-zij een krul in het snoer. Galmend kwam de informatie tot ons.

billet


In Chitzen Itza maakten we kennis met onze gids. Hij legde ons het balspel uit waarbij het er uiteindelijk niet om ging het hoofd koel te houden, of zelfs niet het koppie erbij te houden. Het was meer een spel waarbij het erom ging met de bal over de rooie te gaan en het hoofd te verliezen. In elk geval een hele eer en een reïncarnatie maakte veel goed.

 

Onze gids “kept us moving” zodat we veel te horen kregen. Schele maagden die zo stoned als een garnaal en verzwaard met versierselen in een Cenote werd afgezonken om regen af te dwingen. Niet scheel geboren maar scheel gemaakt met een balletje op de neus omdat scheel zijn een schoonheidsideaal was.
We hoorden over Edward Thomson die voor $ 150,00 het hele terrein kocht en het daarbij grondig bestudeerde en zich daarbij soms moet hebben gedragen als een dorsende os die je moest muilbanden.

Chichen ItzaKu-Kul-Kan had ook nog een andere naam, die ik helemaal niet kon onthouden, maar onze gids vertelde “only guessing” het verhaal dat het mogelijk een Viking geweest was zodat hij nu als Erik de Noorman in het geheugen gegrift zal blijven. Bij de Caracol, slakkenhuis, werd een astronomisch exposé gegeven, toegelicht met tekeningen over de kunde van de Maya’s (“they were smart people”) als het ging om de Poolster, het Zuiderkruis en de Zonnestanden bij de seizoenswisselingen.

 

Chitzen Itza betekent: aan de bron van het volk. De stad bezat een gebied rijk aan natuurlijke bronnen (Cenotes) en grotten die toegang gaven tot onderaardse waterbronnen. Deze bronnen waren van levensbelang op de rivierloze kalkstenen grond. Chitzen Itza is bekend om zijn  massieve architectuur en goed behouden bouwwerken. Het ligt op een plateau van 15 vierkante kilometer en is het grootste en beste gerestaureerde archeologisch grondgebied in Mexico. Meer dan 700 jaar was dit het heilige centrum van de Maya’s en later in de 11e en 12e eeuw het politieke en religieuze centrum van een oplevend Maya rijk onder Tolteekse overheersing.

In Merida stond het hotel voor ons klaar inclusief zwembad.
Meridai was een stad met prachtige, zeer goed gerestaureerde koloniale gebouwen vooral rondom de Zocalo. Jammer genoeg was de stad erg vies en het stonk veelal naar benzine en olie van de brommertjes.

muziek’s Avonds lekker gegeten op het park Hidalgo met lokale muziekale begeleiding. Tevens een tequila ritueel ondergaan. De ober dwong ons een tequila ad fundum leeg te drinken. Vervolgens werd je hoofd door elkaar gerammeld onder het uitspreken van iets dat in het Nederlands zoiets moet zijn als “de tequila in de kop schudden we nog eens lekker op”. Je hoofd noemden ze daarbij een kalebas. Ik vroeg me af of je dat mag vertalen met “kersenpit”.
Foto's »

 

Donderdag 11 juli      Merida   >   Uxmal
Om 6.15 uur vertrokken we vanuit Merida naar Uxmal.
Onder leiding van een gids begonnen we om 8 uur aan het bezoek van dit complex. Fijn om zo vroeg op de plaats van bestemming te zijn. We konden dan in alle rust genieten van wat er te zien was.

Uxmal werd gebouwd in Puuc- en Chenesstijl en vooral bekend om de kwaliteit van de mozaïekdecoraties. Omdat dit gebied erg droog was nam de regengod Chac hier een belangrijke plaats in. Zijn afbeelding was vaak te zien. De gids begon zijn rondleiding bij de Cenote. Deze was van levensbelang voor de Maya's. Het was kunstmatig aangelegd als
spaarbekken voor regenwater. De opening in de vorm van een flessenhals, diende om het water zolang mogelijk vast te houden in de Cenote.

nonnenkloosterDe piramide van de magiër was door zijn afmetingen indrukwekkend. De diverse bouwfases waren herkenbaar in de verschillende bouwstijlen. Het nonnenklooster dankt zijn naam aan de Spaanse wereldheersers. Voor de Maya's was het waarschijnlijk een plaats van bezinning en verdieping. Op de gevels waren prachtige reliëfs aanwezig. Hierin zit erg veel symboliek. De voorgevel van de westvleugel zag er schitterend uit met versieringen van de Chac-maskers, de in elkaar gevlochten slangen, geometrische patronen en bloemmotieven. De troon met baldakijn gaf een extra accent aan de hoofdingang. Het huis van de schildpadden dankt zijn naam aan de versieringen van de gevel met schildpadden. Zij staan symbool voor het contact van de Maya's met de aarde.

Het huis van de gouverneur bezat een prachtige hoofdingang, rijk versierd met reliëfs. De hoofdbedekking van de regent waren quetzalveren en zijn zetel met de dubbelkoppige Jaguar
onderstreepten de macht van deze persoon.
De grote piramide was rijk versierd in Puuc-stijl.
Het duivenkot deed ons inderdaad aan een duiventil denken. Een heel aparte dakkam. Het balspel nam ook hier een belangrijke plaats in. Niet dat men direct aan onthoofden dacht aan het einde van het spel, maar toch... wie is er bij dit spel winnaar of verliezer?

We hadden een goede rondleiding door een rustige, duidelijke gids.

Hierna begonnen we aan onze trip naar Palenque. Het landschap veranderde onderweg van hellingen met lage bomen en struiken, in een vlak gebied met weilanden. We ontdekten voor het eerst wat veeteelt. Daarna reden we een deel langs de kust, de Golf van Mexico. Het water zag er uitnodigend uit. Jammer dat er vorig jaar een deel van de kust weggeslagen is.

visDe lunchstop aan de kust was heel welkom. Gastvrije mensen die een prima lunch serveerden met enorme vissen uit de zee, verser kon het niet.

Daarna nog even de bus in voor het laatste deel van de reis. Onderweg genoten van het gezicht op de rijstvelden in dit waterrijke gebied van de Chable.
Hotel Maya Tulipanes aan de rand van het oerwoud was onze eindbestemming.
Foto's »

 

 

 

vrijdag 12 juli     Palenque
Mild en weldadig en paradijselijk groen! Bomen die haar overdaad aan prachtige witte bloemen zomaar voor je op de grond laten vallen. Zij heeft genoeg om haar bloemen met jou
te delen. En delen doet zij haar stam met de vele planten die haar tot steun- en voedingsbron hebben uitgekozen. Zo had ik het mij voorgesteld; de tempelcomplexi oprijzend uit
weelderig groen. Hoog gelegen op de bergen. Tussen de heuvels verheven boven de gewone wereld. Dichter bij de godenwereld. Was die Waldeck werkelijk zo gek om als "man van de wereld" zich te verheffen op het dak van 1 van de tempels om daar 2 jaar te verblijven als kluizenaar? Minder in verbondenheid met de wereld, des te meer verbonden met zichzelf of het "goddelijke" in zichzelf?

tempel vd inscriptiesPalenque is de heilige plek waar men tot inkeer kan komen, waar men kan zijn en verblijven. De kleinere tempels tussen de piramide van de inscripties en het paleis nodigen je ertoe
uit. En het gebeurt! De mensen gaan er zitten, in stilte, kijken uit over de groene verte, verheven boven de wereld. De plek straalt harmonie uit. Waldeck?

Was die Waldeck nu zo'n fantast om al tekenend het gebied te verkennen en te ervaren dat er overeenkomst is met de Egyptenaren en zelfs met Atlantis? Waarom zou dit geen rest kunnen zijn van de delen die niet op de bodem van de Atlantische Oceaan liggen?

Wat de Egyptenaren betreft, zij hadden een zonnecultus evenals de Maya's. Het volk stond onder leiding van de priesters, ze hingen als het ware aan de priester in eerbied. Er zijn veel overeenkomsten; hun piramides, hun voorliefdes voor het getal 4, hun dieren als Goden, hun kosmologie, hun astrologie.


Och dat deze Waldeck niet zo'n "fantast" was werd duidelijk in het museum waar o.a. prachtige sculpturen waren, maar waar ook duidelijk informatie werd gegeven over het wereldbeeld van de Maya's.

Palenque is een sterrenstad in de Mayawereld. Het ontwikkelde zich gedurende de 1e duizend jaren na Christus. In Palenque hadden we toegang tot twee tegengestelde bronnen van kennis om een Maya-stad te bestuderen, archeologisch en epigrafisch (studie van het schrift). Beiden onmisbaar om te komen tot een integraal begrip van deze cultuur. Palenque toonde karakteristieken die ook in andere Maya-steden gevonden zijn. Typisch echter voor Palenque was de overvloed van gemodelleerd stucco ornament op pilaren, friezen en dakkammen. Zij toonden verschillende scènes met een historische, religieuze of rituele achtergrond. De tempel van de inscripties toonde op krachtige wijze het geloof van de koning en zijn volk. Deze tempel was in elk detail voorbestemd als tombe van een machtig heerser.
De hiëroglyfen verhalen van een aantal dynastieën.
In Palenque zijn geen stèles gevonden.

Een groot, wit Maya hoofd sierde het plein aan de ingang van de stad. We zijn door de straatjes van Palenque gewandeld, wat inkopen gedaan, geld aangevuld en laat in de middag geluierd bij het zwembad.
Toen wij ’s avonds naar het centrum liepen vielen alle lichten uit. De restaurantjes waren hierop voorbereid, overal stonden meteen kaarsjes op tafel. Geweldige sfeer.
Foto's »

Zaterdag 13 juli     Palenque   >   San Cristobal de las Casas
We vertrokken om 8.00 uur. We volgden een mooie weg slingerend door een dal langs dicht begroeide hellingen. Het weer is perfect, onbewolkt. Als eerste bezochten we de watervallen van Misol-Ha, waar we foto’s konden maken en de temperatuur van het water voelen.

Aqua AzulVoordat de Baobab groep arriveerde vertrokken wij naar Aqua Azul. Het landschap werd wijder. We passeerden diverse dorpjes en gehuchten waar armoedige hutjes stonden.

Deze watervallen waren erg intrek bij toeristen en de lokale bevolking. Vele souvenirkraampjes stonden aan de ingang en niet te vergeten kleine eethuisjes waar we ’s middags de lunch gebruikt hebben.

We zochten een plekje om te zitten; ook waar we gemakkelijk het water in konden. De prachtige blauwgroene kleuren van deze waterval, schitterden in de ochtendzon. Heerlijk gezwommen, dat was plezieriger dan langs de kant zitten. Volwassen en ook kinderen kwamen voorbij met koopwaar en als we fruit aten, aten de kinderen mee, die stonden ons dan zo zielig aan te kijken.

Na de lunch vertrokken we weer en om 18.30 uur kwamen we aan in San Cristobal. Op de hoek van de Zocalo en de straat waar hotel San Martin lag, stopte onze bus. We moesten lopend naar ons hotel omdat deze straat eenrichtingsverkeer was. Onze kamers lagen aan een galerij, een open binnenplaats met planten en vogels in kooien. Na de briefing van Marijke liepen we de stad in op zoek naar een geschikt restaurantje. We vonden een aardig restaurantje aan een zijstraat van de Zocalo, waar we zalige Margarita’s gedronken hebben en het eten was ook uitstekend.

jukebox
’s Avonds was er feest op de Zocalo. Er stond een Mexicaans orkest en er werd volop gedanst. De muziekanten bleven spelen als we voor ieder nummer 25 peso betaalden. Een levende jukebox dus. Geweldig wat een sfeer.
Foto's »

 

 

 

 

 

 

Zondag 14 juli    San Cristobal    >   Zinacatan   >   Chamula
(Quartoze Juillet voor de Frankofielen)
De ene dag vloeide over in de andere. Teruglopend naar het hotel doken we nog een tequilabar in met 8 mensen. In deze bar gingen de voetjes helemaal van de vloer en de dames lieten zich verleiden door de Pedro, de zanger die pikante liederen ten gehore bracht. De teksten werden op 2 beeldschermen geprojecteerd (karaoke avant la lettre) hetgeen ons schorre kelen bezorgden.
Iedereen zong de liederen uit volle borst mee. Wat een taal is het Spaans dan toch. Het zette ons aan tot ongekende vurigheid, waarvan we zelf versteld stonden. Van deze gezelligheid zullen we nooit spijt krijgen ondanks de onvergetelijke fout om tijdens het diner, tequila,
wijn en bier te drinken.

De knalpotjes, zo geheten schietgebedjes, werden door de Indianen om 5.00 uur de lucht ingeschoten., dus we waren ook weer vroeg wakker met een licht gevoel in ons hoofd.
Ontbeten aan de overkant van het hotel en toen in een zeer “comfortabele”bus waarbij het koolmonoxide gehalte binnen en buiten de bus ongeveer gelijk was, begaven we ons op weg naar het eerste dorp Zinacatan.

Deze bus werd bediend door een piloot en een co-piloot gadegeslagen door de eigenaar van de bus. In Nederland zou vanwege de loonhoogte en sociale lasten zo’n rit onherroepelijk tot grote verliezen leiden maar gelukkig niet in Mexico. Bij het invoegen en parkeren ging de co-chauffeur naar buiten om onophoudelijk op de bus te bonken totdat de goede positie was bereikt. Intussen waren we wat dit betrof al meer gewend doordat we met bussen gereden hebben waarvan de deuren met touwen werden gesloten en de co-chauffeur bij regenval de wasem van de voorruit moest vegen omdat elke vorm van ventilatie ontbrak. Sommigen van de groep voelden ook de veren van de zitting in hun achterwerk prikken.

Zinacatan

Zinacatan was kleurrijk en vrolijk. De Indianen van ieder dorp bepalen hun eigen kleurrijke klederdracht en zij bevolken dagelijks de markt en het kerkplein. Fruit, groenten, kleren waaronder prachtige huipiles werden aan de man gebracht. Ook voor ons als toerist was veel te koop. De kerk die we bezochten deed een beetje chaotisch aan. De mis was net afgelopen, veel Indianen kwamen binnen, sloegen een kruis en liepen weer naar buiten. Een drie- mansorkest bracht passende muziek ten gehore. Achter in de kerk konden wij alles goed bekijken.

beestjesDe kleur blauw overheerste in het dorpje Chamula, het marktplein en omgeving waren vies maar desalniettemin zochten wij een zitplaats en bestelden iets te drinken.

Meteen stonden er kinderen die kleine kleibeestjes verkochten. Jannie en ik hebben aardig zitten onderhandelen met als eindresultaat een enorme zak van die beestjes. Geweldig om uit te delen thuis.

Het ritueel in de kerk was indrukwekkend. De families zaten om een grote hoeveelheid kaarsen gegroepeerd. Daarna werd er een kip geofferd. Duidelijk was te zien dat het Katholicisme samen ging met oude Indiaanse rituelen.

’s Middags hebben we San Cristobal “onveilig” gemaakt. Genoten van alle activiteiten die om ons heen gebeurde. Lekker koffie gedronken achterin de boekhandel en lekker gegeten bij Madre Tierra.
Foto's »

San Cristobal de las Casas ligt in de deelstaat Chiapas. Een groot deel van de bevolking bestaat uit Tzotzil Maya die dagelijks hun waar op de markt rondom de kerk verkopen.
De stad werd gesticht in 1528 na wrede gevechten tussen de Chamula Indianen en het Spaanse leger. Tot patroonheilige werd St. Christoffel uitgeroepen. De stad stond echter al snel bekend als Villaviciosa (Goddeloze stad) vanwege de ontstellende uitbuiting van de Indianen door Spaanse landeigenaren. De kathedraal heeft een paar versierde barokaltaren en een rijk met beeldhouwwerk versierde kansel. San Cristobal is zeker ook bekend vanwege haar koloniale architectuur.

Het Bolom centrum is een mix van museum, bibliotheek, fotografisch archief en een 2e huis voor de Lacandon Indianen. Dit centrum werd gesticht door Frans Blom, een Deense onderzoeker en zijn vrouw. Zij wijdden hun leven aan de studie van en hulp aan de inwoners van Chiapas. Zij hebben in het bijzonder de Lacandon Indianen behoed voor uitsterven.

Maandag 15 juli     Sumidero Canyon
Vroeg uit de veren en na het ontbijt met de bus naar de canyon. Helaas geen bus. Marijke deed navraag, er blijkt wel een bus te zijn maar geen chauffeur.
Uiteindelijk kwam er een bus met chauffeur, maar wat voor een bus. De ruiten waren gesprongen en werden met plakband bij elkaar gehouden. De stoelen stonden in ligstand, touwen moeten er voor zorgen dat dit zo bleef en de veren staken uit de zittingen.

SumideroDe rit naar Rio Grijalva ook genaamd Rio Grande de Chiapas was prachtig en hoe dichter we bij ons einddoel kwamen hoe warmer het werd. Bij aankomst een plaspauze en koffie.
Daar hebben we ons tegen de zon ingesmeerd want die stond hoog aan de hemel.

Er waren 2 boten voor ons beschikbaar. De trip was 35 kilometer lang en daar scheurden we over het water langs prachtige watervallen, gieren, krokodillen.


Door het water wat geleidelijk van boven de rotsen naar beneden droop, waren prachtige korstmossen in levensgrote afmetingen tegen de rotswand gevormd. Heel bijzonder om te zien.

Hele stukken van de canyon was bezaaid met waterhyacinten en bij diverse grotten lagen we stil of voeren we naar binnen. Er was zelfs een Mariagrot op 1000 meter hoogte te zien.
Na deze geweldige tocht hebben we een heerlijke lunch gebruikt.
Dan reden we weer richting San Cristobal. Onderweg werd het steeds donkerder; het begon te regenen. De wolken hingen tussen de bergen, een prachtige gezicht (smoky mountains)

Terug bij het hotel hadden we een uurtje vrijaf en daarna brachten we een bezoek bij Sergio Castro, hij had een unieke collectie kleding van diverse Indianenstammen. Hij liet ons een diaserie zien en zijn verhalen waren erg boeiend. We zagen waar Sergio zich voor inzette; o.a. het verzorgen van brandwonden bij de Indianen, verbeteren van landbouwtechnieken, bouw van scholen etc. De meegebrachte spullen zullen bij Sergio zeker goed gebruikt kunnen worden. Het bezoek aan hem was zeer de moeite waard.
Als afsluiting van de dag natuurlijk weer lekker eten.
Foto's »

Dinsdag 16 juli    San Cristobal    >   Quetzaltenango
Op tijd vertrokken naar de grens met Guatemala. Marijke regelde de paspoorten etc. en het verliep in een redelijk tempo. De bus met chauffeur uit Guatemala opgezocht, alle bagage ingeladen en weer op weg. De deur van deze bus sloot niet goed, bij de eerste stop werd deze gemaakt.

hangbrugEen prachtige hangbrug heeft het leven van veel maya’s verbeterd. Zij kregen zo een kortere route naar de andere kant van de rivier. Het wiebelde wel ontzettend. De bevolking was erg vriendelijk en langs de bergpaden en wegen liepen groepjes Indianen in prachtige klederdrachten. De kinderen hingen in kleurige doeken op de rug van hun moeder of zusje.

 

 

De natuur met deze Indianen was een lust voor het oog. Onze chauffeur stopte in een dorpje San Andres Xécul, vlak voor Quetzaltenango. Hier moesten we van hem een heel uitbundig kerkje bekijken. Prachtig geel geschilderd kerkje, met vrolijke beelden en muurschilderingen.

krant

 

Half uurtje later kwamen we bij ons pension Bonifaz aan. Wij kregen een redelijke kamer. Marjan en haar echtgenoot hadden een deur die met kranten dicht geplakt was. We hebben vreselijk gelachen, maar het was niet anders.
’s Avonds een eethuisje opgezocht.

 

In de Prensa Libre, zoals de krant in deze streek heette, werd op16 juli melding gedaan van een vliegtuigongeluk in Eindhoven. Wat is de wereld dan klein!!!
Foto's »

 

 

 


Woensdag 17 juli    Quetzaltenango
RainbowQuetzaltenango betekent; “plaats van de Quetzal”. Het is de 2e grote stad van Guatemala en het middelpunt van het hoogland. De bevolking bestaat ui 50% inheems; men spreekt Quiché en Spaans. De ligging van deze stad is prachtig te midden van in cultuur gebrachte hellingen en aan de voet van de kegel van de Santa Maria vulkaan. Deze stad bezit een van de aantrekkelijkste pleinen van Guatemala. De neo-klassieke architectuur, die uit het begin van de eeuw behouden bleef, geeft de stad een bijzondere allure. De kathedraal, gemeentehuis en het Casa de Cultura de Occidente zijn daar voorbeelden van. De Indiaanse bevolking is verdeeld in 5 aparte klassen met een opvallend verschil in de huipiles van iedere klasse. De hoogste klasse draagt meer heidense symbolen, waarvan de drager de betekenis kent.

In ons pension serveerde men een enorm ontbijt, was gemakkelijk want om 9,00 uur vertrokken we naar het 1e dorp. De steil verharde zandweg bleek tot veler verbazing beter te zijn dan de z.g. hoofdwegen. In Momostenango bezochten we eerst een textielfabriekje met winkel en de aankopen werden snel gedaan. Onderweg zagen we een enorme rij mensen staan. Marijke legde uit dat deze mensen in de rij stonden voor “gasmuntjes”. De markt was wederom kleurrijk en gezellig druk en weer aankopen die de bus in werden gestouwd.

MarjanHierna op weg naar San Martin Sacatepéquez. De rit die volgde ging zeer moeizaam, alle lof voor Carlos, onze chauffeur, die zich uit de meest idiote situaties wist te redden. In San Martin werkte de dorpsgong voortreffelijk. Voordat we de bus uit waren werden we al omringd door een aantal actieve dames. Zij verkochten huipiles, kettingen, sjaals, doeken, kralen teveel om op te noemen. De kerstening in dit Indiaanse dorp bleek van vele kanten gekomen te zijn, er waren maar liefst 5 geloofsrichtingen vertegenwoordigd. Voor het voortbestaan van deze Indianen is het te hopen dat de gezamenlijke traditie belangrijker is dan het “geloof”. Tijdens onze wandeling door dit dorp was Marjan door de vrouwen aangekleed als een Indiaanse.

Buiten een wandeling in de regen en over modderige straten was er in Zunil weinig te beleven. Toch sloeg Paul juist daar zijn slag. Hij kocht een prachtige geweven tas die hij thuis zou gebruiken voor het halen van brood.

 

Terug in Quetzaltenango de supermercado ingedoken. We moesten inkopen doen voor de volgende dag. ’s Avonds zijn we met 6 personen gaan eten en afgezakt in een kleine bar.
Bij thuiskomst was het pension gesloten.  Steentjes tegen de ruiten aan gegooid. Bram werd uiteindelijk wakker en hij zorgde ervoor dat we binnen konden.
Foto's »

Donderdag 18 juli    Quetzaltenango   >   Panajachel aan het meer van Atitlan
Voor vandaag stond een uitgebreide wandeling op het programma. Om 7.00 uur bij de bus, iedereen ging mee, behalve Til. Rit naar San Fransico Alto. Het weer is miezerig tot regenachtig. Optimistisch glibberen we aan, voor de inheemse bevolking zagen we er waarschijnlijk uit als een stel maanwezens in onze regencapes en broeken.

Na ongeveer 1 uur lopen (inmiddels was het droog) werd gestopt voor het ontbijt. Broederlijk zaten we op de stoep van de kerk ons eten te verdelen en te delen. De slagzin op het kruis “500 jaar evangelisatie” brachten wij hier in praltijk. Doorlopen!! De bevolking onderweg was erg vriendelijk maar het leek wel alsof de “tam tam” onze komst aankondigde. Marijke wilde graag iets aan onze opvoeding doen en liet ons een schooltje bezoeken. Dolle pret aan 2 kanten! Zowel het snoepjes uitdelen van Paul en Irene als de verrekijker van Bram zorgden voor veel plezier. Ook bezochten we nog 2 weverijtjes.

Wij liepen met een man of 4 verkeerd. Kwamen in een ander dorp aan en namen de locale bus naar Totonicapan. Dat was een bijzondere ervaring.
Na de inwendige mens te hebben versterkt vertrok onze bus om 14.30 uur. Paul had nog even kans gezien om zijn schoenen te laten poetsen. We reden naar het Lago de Atitlan, het weer was erg regenachtig, de weg bochtig, mistig en steil en soms was de weg, weg!!

Cacique InnOm 17.00 uur aankomst in Panajachel, hotel Cacique Inn, een aangename verrassing in tropische plantengroei. Iedereen kwam bijeen om onder het genot van een drankje te horen wat Marijke voor ons in petto had.
Vanwege het slechte weer, aten de meesten in het hotel, iets wat wel goed was maar op een Amerikaans tempo werd afgewerkt.
Op tijd naar bed voor de vermoeide spieren en weer benieuwd naar de volgende dag.
Foto's »

 

 

Atitlan betekent “plaats met veel water”. De omgeving van het meer is prachtig, evenals de flora en fauna en het rijke traditionele leven van de Indiaanse dorpsbewoners die aan de oever wonen. Drie vulkanen liggen aan de zuidelijke oever, terwijl de noordelijke oever wordt omringd door gebergte van circa 1000 meter hoog. Het meer is 1000 jaar geleden ontstaan doordat erupties van vulkanen ervoor zorgden dat de rivierdalen werden afgesloten. Panajachel is een aan het meer gelegen toeristenplaatsje. Vanwege de vele toeristen en buitenlanders wordt Panajachel ook wel Gringotenango genoemd.

Vrijdag 19 juli    Solala
Een stralende ochtend. We gingen naar Solala, een dorpje 8 kilometer van Panajachel op een hoogte van 2060 m. Solala had volgens de Trottergids een boeiende markt, heel authentiek en kleurrijk. Geweldig was dat, we zagen hier Indianen uit verschillende dorpen rond het meer.

SolalaHet was een défilé van prachtige kleuren; de huipiles waren geweven en versierd met borduurwerk in verschillende tinten rood. Rood was de dominerende kleur, maar er werd ook groen, geel, blauw en roze gebruikt. Deze huipiles werden gebruikt voor van alles; om de baby in te wikkelen, om zich te beschermen tegen de zon, om eten in te pakken etc.

De mannen droegen een rijk geborduurd overhemd, een rode broek tot net onder de knieën, schoenen met hakken en een vierkante neus, daarboven een wollen jasje en op het hoofd een cowboy hoed. Het was werkelijk schitterend en enorm genieten van deze markt. We kochten goed in, jasjes, riemen, huipiles etc. Tegen dat we terug naar de bus moesten een locaal café opgezocht waar we een pilsje dronken en van de bazin ananas als borrelhapje erbij kregen.

In de middag waaierden we allemaal uit. Wij moesten geld halen, dus liepen we via de Avenue Santander naar het dorp. We genoten van alle prachtige kleuren waarin de Indianen zich hadden gehuld. ’s Avonds naar Casablanca, leuk eethuisje, maar ook hier viel het licht uit. Ger en Pia hadden hetzelfde idee. Weer was het een bijzondere dag, op naar morgen.
Foto's »

Zaterdag 20 juli    Meer van Atitlan
Vandaag geen bus maar voor de verandering, maar een hele dag op het meer van Atitlan. Een uur varen richting San Pedro la Laguna, geplakt tegen de heuvels van de vulkaan waar Max Havelaar koffie groeide. Bij verlaten van de boot meteen aan de koffie. Heerlijk zo vroeg in de zon en zalige koffie. Of we al iets wilde eten, helaas voor die dame, dat was te vroeg.

koffieVia de hoofdstraat kwamen we bij de markt waar alleen groenten en huishoudelijke artikelen
werden verkocht. We kochten wat fruit en belandden daarna in een kerkje. Zoals zoveel kerkjes die we tot nu toe gezien hebben, weten de mensen er met weinig een uitbundig geheel van te maken. Op de terugweg naar de boot zagen we een uithangbord met “Galeria”. Een woonruimte die gebruikt werd als expositie ruimte van schilderijen met typische Guatemalteekse taferelen.

Ook kwamen we nog langs het winkeltje van Irene. Nog snel even water gekocht en op weg naar de boot voor het volgende dorpje Santiago Atitlan.

We zaten op de voorplecht en het dorpje kwam langzaam naderbij, een schitterend gezicht.
Wat een verschil met San Pedro, we werden al begroet vanaf de aanlegsteiger met fluitjes, armbandjes etc. Langs een haag van winkeltjes liepen we naar het centrum, onderwijl slingerend van het ene kraampje naar het andere en ook nog proberen om af te dingen. Ze achtervolgden ons tot aan de boot en dan kreeg je de laagste prijs. We hadden even genoeg van alle lappen en andere dingen en gingen op zoek naar Maximon, een lokale Heilige die iedere keer van plaats verwisselde.

We troffen hem uiteindelijk aan in een rokerig schuurtje dat versierd was met alle mogelijke gekleurde slingers. Maximon zelf was een westers uitziende romp met veel cowboy hoeden op elkaar gestapeld op zijn hoofd, behangen met stropdassen waartussen we geld konden steken en hij had een grote sigaar in zijn mond. Af en toe kreeg hij een borrel gevoerd. We treffen het net dat hij bij een zieke man de kwade geest eruit bande. Zo werd er nog wat meer gerommeld en uiteindelijk liepen we weer richting boot op weg gingen we toen naar San Antonio Palopo.

De kleding van de Indianen was hier heel anders, wat meer blauw. De bevolking was erg agressief zelfs de kinderen deden hieraan mee. Uiteindelijk terug naar het startpunt Panajachel waar Jannie en Paul een minder aangename verassing te wachten stond. Karin was opgenomen in een ziekenhuis omdat de zwangerschap niet meer goed verliep. Door onzekerheid over de situatie kwamen er toch enkele traantjes tevoorschijn. Wij lieten roomservice langs gaan met een lekker wijntje om ze zo een beetje op te beuren.
Foto's »

Zondag 21 juli    Panajachel    >    Antigua
Op deze ochtend bezochten we de markt van Chichicastenango. Elke donderdag en elke zondag brengen duizenden autochtonen en toeristen een bezoek aan de fameuze Indianen markt waar o.a. levensmiddelen, textiel, schoenen, cassettebandjes, levende kippen en hagedissen werden verkocht.

De naam Chichicastenango betekent “plaats van brandende bladeren”. De Indianen noemde de stad Chuvilla. Chichi ligt op een hoogte van 2250 meter in het hoogland in het departement van Quiché en telde ongeveer 8.000 inwoners. Deze behoren bijna allemaal tot het Quiché-volk, de zuiverste nazaten van de Maya’s ten tijde van de Conquista, de belangrijkste bevolkingsgroep van Guatemala. Door de geïsoleerde ligging van Chichi, midden in het hooggebergte hebben de Quiché’s hier sinds de komst van de Spanjaarden een vrij autonome ontwikkeling kunnen doormaken. Allerlei “heidense” riten en tradities troffen we er nu ook aan. De stad was met haar spierwitte huizen, de met kasseien bedekte straten en de in kleurrijke jurken en broeken gestoken inwoners bijzonder fotogeniek.

ChichiOp de trappen van de San Tomas kerk (1540) werden voorbereidingen getroffen voor offers d.m.v. wierookbranden. In de kerk zelf vonden ceremonies plaats met kaarsen, drank en eieren onder leiding van een Brujo, een bemiddelaar tussen de Goden en het individu.
In deze kerk is in de 18e eeuw het manuscript POPOL VUH ontdekt.

In El Calvario bevond zich een Christusbeeld in een glazen kist; hier vonden overigens dezelfde rituelen plaats als in de San Tomas kerk. Binnen konden we genieten van een prachtig, barok interieur en van het enthousiasme van de devote Indiaanse gelovigen
We hebben een jadecollectie bezichtigd in het museum. Prachtige kleuren in mooi bewerkte sieraden.

 

 

 

Pascual Abaj of Turkaj is een stenen beeld van een vruchtbaarheidsgod dat op een heuveltop staat, 2 km buiten de stad. De beelden vullen de heiligen aan als vertegenwoordigers van natuurlijke krachten die de wereld regeren. Het heiligdom zelf, een stenen figuur, die omgeven wordt door wierookbranders, was weinig indrukwekkend.
Echter de ceremonie er omheen met kaarsen, wierook en soms geofferde kip maakte het interessant. Ook de uitzichten vanaf deze heuveltop waren schitterend.

Na een ochtend waarin wederom resp. verzadigingsniveaus voor wat betrof kleur, geur en geluid waren overschreden, reden we vervolgens naar Antigua, eens de hoofdstad van Guatemala.
Foto's »

Maandag 22 juli    Antigua
Aan de voet van de vulkaan de Aqua werd in 1527 de hoofdstad Santiago de los Caballeros gesticht. De stad kreeg te maken met aardbevingen; hierna werd een nieuwe stad gebouwd en deze bloeide op tot een van de grootste cultuurcentra van Spaans-Ameika. Keren en kloosters groeiden in aantal. Er werd zelfs een Universiteit opgericht. Maar Santiago kende, ondanks alle culturele vooruitgang en rijkdom, weinig perioden van rust Botsingen tussen burgelijke en kerkelijke autoriteiten, droogte en epidemieën en de uitbarstingen van de vulkaan veroorzaakten veel slachtoffers. Uiteindelijk bleef er niet veel van de stad over en werd deze verlaten. Men begon Santiago nu La Antigua (de oude) te noemen.  Antigua eens de hoofdstad van Guatemala is door zijn monumentale karakter en pittoreske ligging tussen 3 vulkanen aangenaam om te verblijven.

kaartje hotelWe logeerden in een prachtig hotel, wel wat verder weg van het centrum, en de aanbeveling was een taxi te nemen of met een vier tot zestal mensen te lopen. Ons hotel was ook behoorlijk vergrendeld maar achter de donkere poort lag een prachtige tuin met een piepklein zwembadje waaromheen onze kamers waren gegroepeerd.

 

Onze eerste indruk was een rustige en voorname stad; welvarend en heel kleurrijk. Toen we het hotel uit kwamen, liepen we al snel tegen de ruïne aan van San Sebastian, waarvan alleen de façade nog overeind stond, versierd met prachtige rozetten.
Daarna bezochten de we kerk van La Merced; geen bijzondere kerk, alhoewel de guirlandes in het bovenportaal er zeer fraai uitzagen. De hoepel en de leeuwen waren vanaf Santa Catalina pas goed te zien. De nonnen konden door de boog van de ene kant van de straat naar de andere lopen zonder gezien te worden. In de kerken namen de mensen hun fiets mee naar binnen tijdens de dienst; zouden ze hier ook bang zijn dat de fiets gestolen werd?

Het Centrale Plein, vierkant zoals overal in de steden, werd omringd door een aantal oude koloniale gebouwen zoals het paleis van de Kapitein Generaal. In de straat daarachter hebben we een mooie zwart jadekopje gekocht.
Het eten smaakte weer voortreffelijk en ’s avonds hebben we op de patio voor onze kamers onder het genot van een wijntje weer een aantal dagen geëvalueerd.
Foto's »

Dinsdag 23 juli     Antigua    >    Flores
Een paar leden van de groep vertrokken vroeg in de ochtend voor een klim over de nog werkende vulkaan de Pacaya. Wij niet, rustig ontbeten en nadien weer door het centrum van Antiqua gedwaald.

De Kathedraal met een indrukwekkende façade. Het schip van de Kathedraal werd gerestaureerd en dat kon, zo te zien nog jaren duren. Overal stonden grote houten stutten en stellages maar hier en daar waren toch bogen en gewelven te zien.

anta ClaraDe ruïne van Santa Clara was het bezichtigen zeer de moeite waard, dit moet vroeger een enorm klooster geweest zijn. De tuinen werden goed onderhouden en het was er heerlijk rustig. De oude keuken stond nog grotendeels overeind.

De San Francisco kerk was een enorm gebouw, opvallend waren de 2 portalen boven het altaar met in elk een beeld. Het leek alsof de beelden zich tot de menigte konden richten. Maria was aangekleed; wit met blauwe jas, sluier en strooien hoedje. Toch weer de Indiaanse invloeden.

Bij de algemene wasplaats, die fraai gesitueerd lag met op de achtergrond de Pacaya waren veel vrouwen bezig met weven; de weefgetouwen waren vast gemaakt aan de bomen. Ook veel souvenirs werden te koop aan geboden. De oude koloniale huizen zijn aan de buitenkant lelijk maar als de ingang open was konden we genieten van prachtige tuinen en architectuur.

Geluncht en daarna naar de verhalen geluisterd van degene die de Pacaya beklommen hadden. Alles was goed gegaan, bewaking door 2 machetedragers was achteraf niet nodig geweest. De weg naar boven was erg zwaar geweest maar ze konden boven genieten van een prachtig uitzicht vertelde Leo.

kaartjesMet bus op weg nu naar Guatemala Stad waar we een vliegtuig namen naar Flores.
De aanblik van ons hotel in Flores maakte ons niet echt blij, de receptie was een kale hal met een soort van balie tussen de steigers, zelfs een zwembad met zitje kwamen we tegen toen we met bagage en al naar onze kamers liepen. De kamers keken uit op het meer van Petèn en waren goed op orde. Gelukkig maar. Even een duik genomen in het meer alhoewel Marijke dit ons af raadde. Ik stapte in een glasscherf dus voor mij was de pret meteen over.

´s Avonds op zoek gegaan naar een eethuisje, we vonden een klein zaakje en werden zeer vriendelijk behandeld. De fles wijn die we besteld hadden was zo leeg en een nieuwe fles moest hij bij de buurman gaan halen. We hadden een heerlijke avond.
Foto's »

Woensdag 24 juli      Flores
Na het ontbijt vertrokken we met de bus naar Tikal, een klein uurtje rijden.

De Maya stad Tikal  ligt in het hart van het Petèn oerwoud in het noorden van Guatemala en is omstreeks 300 B.C. gebouwd en is de grootste van de klassieke Maya steden. De dakkammen van de tempels steken net even uit boven de dichte jungle. In 1979 werd het door Unesco tot werelderfgoed verklaard.
In Tikal bevinden zich 3000 afzonderlijke bouwwerken zoals tempels, paleizen, ceremoniële platforms, woningen, balspel plaatsen, terrassen, wegen e.a. In de ceremoniële gebieden stonden 200 bewerkte en onbewerkte stèles en altaren. Deze horen bij elkaar.
Er zijn honderden graven en ritueel verborgen offers gevonden, evenals ‘chultuns’ , ondergrondse kamers. Opgravingen hebben minstens 1100 jaar bouwactiviteit aangetoond.

ikalDe tempels van de Maskers en de grote Jaguar waren schitterend, deze lagen beiden op het grote plein. Sommigen stèles voor de tempels waren behoorlijk geërodeerd. De vegetatie in het oerwoud was prachtig, de geur om niet te vergeten en de oerwoudgeluiden waren vaak heel indringend. We hebben weinig dieren gezien, een aapje hoog boven in de bomen dat ons, zoals het voelde, voor de gek hield. Diverse vogels gezien, maar geen Toekan.

Paul en Gerard die naar boven geklommen waren, hebben de kammen van de tempels boven het oerwoud kunnen bewonderen. Dat was een machtig gezicht volgens hen, helaas was de klim moeilijk begaanbaar zodat Jannie en ik ervan hebben afgezien.
Foto's »

Donderdag 25 juli     Flores
Vandaag hadden we een vrije dag, maar deze zal altijd heel bijzonder blijven. Jannie en Paul ontvingen een fax met de mededeling dat zij een kleindochter rijker waren. Tyrza was 2 maanden te vroeg ter wereld gekomen, daar hadden zij absoluut niet mee gerekend.
Contact gezocht en de emoties laten gaan. Geluierd, gelezen, gezwommen en ´s avonds veel geproost op de nieuwe wereldburger.

Vrijdag 26 juli    Flores    >   Playa del Carmen, Mexico.
Vandaag moest de laatste etappe afgelegd worden van de rondreis door het land van de Maya´s. In één ruk van de groene jungle van Tikal naar de blanke stranden met wuivende palmen van Playa del Carmen. Het beloofde en saaie rit te worden. Vertrek 5.00 uur. Omstreeks 8.00 uur werd de grens met Belize bereikt.

grensDe geroemde open grenzen en soepele formaliteiten van Belize hielden in dat iedereen, stuk voor stuk met zijn/haar paspoort langs een douanebeambte moest en zorgvuldig met de hand werd ingeschreven in het grote boek. Daarna werd een transit stempel in het paspoort gezet. Nou dat viel mee, op naar Mexico. Stop, eerst nog de bus ‘zorgvuldig’ ontsmetten. Daarna nog een controle van de handbagage op fruit en andere etenswaar vol gevaarlijke ziektekiemen. Natuurlijk kwam er ondanks duidelijke instructies nog het nodige fruit tevoorschijn. Afijn had die man het gevoel dat hij het niet voor niets stond te doen.

De reis door Belize verliep voorspoedig en met een bananen inkoopstop waren we ca. 11.30 uur bij de Mexicaanse grens. Ook hier weer het ceremonie protocollair bij de douane van Belize. Iedereen stuk voor stuk weer uitgeschreven in een van de grote boeken van Belize.
Te voet de grens over naar Mexico. Daar stond de douane ons al handenwrijvend op te wachten. Eerst weer een entrada-formulier invullen, paspoort stempelen en door naar het volgende station. De bus werd weer ontsmet van alle beestjes uit Belize.

grensDaarna was het tijd voor de grote truc met het stoplicht. Een soort Russische roulette waarbij iedereen op de knop moest drukken en je afgezonderd werd als het licht op rood sprong.
Sommigen dachten dat dit hetzelfde functioneerde als de poortjes op de vliegvelden en gaven de schuld aan hun steunzolen. Het bleek dat de bagage van de aldus geselecteerde personen grondig doorzocht moest worden. Afleidingsmanoeuvres en omkoop pesos hadden geen zin. De douane genoot met volle teugen. Nadat links en rechts een hand in een koffer was gestopt en alles in orde bevonden werd kon de hele heisa weer op de bus gesjord worden en werd de reis vervolg tot Chemutal. Natuurlijk was het, in verband met de nationale veiligheid, streng verboden om dit hele ritueel te filmen of te fotograferen!

Hier werd overgestapt op een luxe bus en om 14.30 uur vertrokken we zacht zoevend in de airconditioning en met videofilm naar Playa del Carmen. Omstreeks 18.30 uur kwamen we daar aan en werd de bagage in een aantal taxi’s geperst en naar het hotel gebracht.
Na door Marijke bijgepraat te zijn had iedereen Playa del Carmen voor zichzelf.
Het hotel was prima. Playa del Carmen een toeristisch oord met alle luxe van dien.
Geld gepind en heerlijk gegeten.

Zaterdag 27 juli     Playa del Carmen
Vandaag het strand opgezocht, geluierd, gesnorkeld, gelezen, heerlijk vis gegeten en een drankje gedronken. Bruin gebrand terug naar het hotel.

Zondag 28 juli      Tulum
bungy jumpMarijke had vandaag een bus voor ons geregeld. We reden naar Tulum, de enige Maya stad aan de zee. Voordat wij de site binnen liepen was er een voorstelling uit de Maya cultuur van .... bungeejumpen! Prachtig om te zien. Een Indiaan klom in een hoge mast en ging boven op de paal zitten. Hij bespeelde een instrumentje. Vier andere Indianen klommen ook naar boven en zette zich vast middels een touw om hun voet, dit touw was verbonden aan een katrol. De muziek werd gestart en langzaam ontrolden zich de 4 Indianen naar beneden.

Uniek was de ligging van Tulum aan de kust;  Tulum betekent dan ook “fort” in de Maya taal. Deze strategisch gelegen  stad werd gebouwd ca 1200 A.C door Tolteekse Maya’s.
De opgraving is relatief klein. Het meest interessante is de tempel met de fresco’s.
Het grootste bouwwerk is het Castillo dat op de rand van de rotsen staat en waar men uitkijkt over de Caribische zee. Een brede trap gaat naar het terras en de ingang wordt verdeeld door 2 slangenzuilen. In de nis erboven is de “Neerdalende God” uitgebeeld.

Ook hier veel prachtige indrukken opgedaan en de dag kon niet meer stuk.
’s Avonds uiteraard een restaurant opgezocht en na iedere maaltijd kwam het ritueel van afrekenen. De ene keer betaalde Paul, de andere keer Gerard en op het einde van de reis viel er eigenlijk niets meer te verrekenen.
Foto's »

Play del CarmenMaandag 28 juli     Playa del Carmen.
Voor een 2e dag trokken we naar het strand, heerlijk snorkelen met prachtige koralen en kleurrijke vissen, lezen, eten, etc.

Dinsdag 29 juli     Playa del Carmen     >    Cancun     >    Amsterdam
In het begin van de middag de bagage verzameld en werden we met de bus naar het vliegveld van Cancun gebracht. Het inchecken was een crime, planmatig werken kon het personeel niet. Uiteindelijk hadden Gerard en ik allebei een gangplaats maar wel 3 rijen achter elkaar. Moest kunnen. De terugreis verliep rustig.

Voor de eerste maal zover weg, alles goed verlopen, genoten van alle mooie, oude culturele opgravingen. Ook genoten van de huidige Maya bevolking. Geweldige reis.
Foto's »

Irene


 

© G.M. van Gool