Europa  

Duitsland
(riviercruise)

 

mm

Europa

mm
mm
mm
mm

 


cruise route

Duitsland (riviercruise)
31 augustus t/m 12 september 2021

 

“Over de Rijn, Moezel en Saar naar Saarlouis”


Dinsdag 31 augustus. Grijs, fris weer. Arnhem -> Keulen

20210831Helga stond om 15:00 uur voor de deur om ons weg te brengen naar Arnhem. Het was druk onderweg, veel vrachtverkeer. Tegen 16:45 uur stonden we op de Rijnkade, hieraan lag onze vakantieboot de “Rembrandt van Rijn”. Even een selfie gemaakt door Helga en daarna werd onze temperatuur en de QR-code gecontroleerd.

Alles was in orde. Helga reed naar huis en wij zochten onze hut 119 op. In de salon werd om 17:00 uur koffie en thee geserveerd en kennis-gemaakt met de kapitein en de bemanning. De regels die aan boord gelden werden uitgelegd. Daarna konden we voor het diner naar het restaurant beneden. Wij zaten met Koen en Truus uit Losser aan een tafel. Aardige mensen alleen was het met Koen moeizaam praten, aan één kant is hij doof en aan de andere kant heeft hij een hoorapparaat. Truus is een goedlachs mens en houdt van gezelligheid.

Om 19:00 uur vertrok de boot richting Keulen en wij begonnen aan het diner. We hebben een vaste tafel voor lunch en diner, nummer 11.
Om 21:30 uur voeren we Duitsland binnen. We zijn even boven op het dek geweest, daar was het koud en pikkedonker. Afgezakt naar de salon met live muziek door boord-muzikant Darius Bogucki. Gerard nam een alcoholvrije cocktail, “Nada colada” genaamd, die viel wel in de smaak.
Terug in de hut gingen de opklapbedden naar beneden, we zouden nog kunnen kijken naar de film “A Price above Rubies” op het DVD kanaal. Niet gedaan.
Foto's »

Woensdag 1 september. Grijs, fris weer. Keulen -> Bonn
Voor het ontbijt wordt van iedereen dagelijks de temperatuur gecontroleerd, dat was wel even wennen. Ook werd er gevraagd welk hoofdgerecht we ’s avonds zouden willen eten.
Voor het ontbijt hebben we geen vaste tafel, waar een plaatsje vrij is kunnen we gaan zitten. Via een buffet kunnen we kiezen wat we willen eten. Nadien zijn we doorgelopen naar het dekterras, maar verdwenen weer snel naar naar de salon, het was er koud en grijs. In de salon werd koffie of thee geserveerd met een muffin.
Tijdens de lunch het voorgerecht en hoofdgerecht genomen, verder niets.

Nadien zijn we gaan wandelen naar de Dom, de Dom is van witte zandsteen gebouwd maar de buitenkant zag helemaal zwart van het vuil. We hebben eerst koffie gedronken op het plein en de buitenkant bekeken. Nadat we de QR-code (covid) hadden laten zien konden we de kerk van binnen bekijken.

20210901

 

De Dom van Keulen is een gotische kathedraal. Het is de hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen. Daarnaast is het de grootste kathedraal in Duitsland. De kerk stond gedeeltelijk in de steigers. Voor meer dan zeven eeuwen is er in Keulen keihard gewerkt aan een imposant rooms-katholieke bouwwerk wat bekend staat als de Dom van Keulen. Onder leiding van aartsbisschop Konrad von Hochstaden werd de eerste steen in 1248 gelegd voor deze hoofdkerk van het aartsbisdom Keulen.

Pas in 1880 werd de Dom van Keulen als voltooid verklaard en gold het als symbool van de stad. Het koor werd gewijd aan de heilige Petrus en de Maagd Maria. De gouden reliekschrijn van de Drie Koningen wordt binnen het christelijke geloof gezien als grootste schat van de Dom van Keulen. De invloed die de kerk vroeger had, is nog altijd terug te zien in het Wapen van Keulen. De drie kronen verwijzen namelijk naar de Drie Koningen, Casper, Melchior en Balthasar.

De dom is gebouwd in de vorm van een kruiskerk en is inclusief het schip en de torens 144,58 meter lang en 86,25 meter breed. Het gebouw heeft een bijzondere inventaris, waaronder enkele glas-in-loodramen die dateren uit de 14e en de 16e eeuw.
De kathedraal bevindt zich op een afstand van 250 meter van de Rijn.
Aan de noordkant van de Dom bevindt zich de domschatkamer.

Gerard kreeg veel last van zijn rug, voor de Dom was een klein parkje waar hij kon zitten ik liep naar de winkel van 4711, die achter de Dom lag. Ik dacht dat 4711 niet meer bestond, maar er waren genoeg producten te koop. Deed me aan Moeke denken.
Verder liepen we langs een in steen gebouwd sprookje van de Heinzelmännchen, boven een fontein. Hierop zagen we een menigte stenen kabouters die met verschillende werkzaamheden bezig zijn. Boven hen staat een vrouw, gewapend met een lampion.

20210901


Een plaatselijke legende vertelt dat een groep kaboutertjes, de Heinzelmännchen, 's nachts werkten om het werk te doen van de inwoners van de stad, die zo op hun gemak konden uitrusten. Totdat een vrouw ze probeerde te ontmaskeren midden in de nacht. De woedende kabouters verlieten meteen de stad en zijn nooit meer teruggekomen. Sindsdien zijn de inwoners van Keulen gedwongen te werken. De stakkers. Aarzel dus niet als u voor de fontein staat om de vrouw met de lampion te vervloeken!


Op zoek naar het oude Rathaus vond Gerard een zitplaats bij de Jan von Werth-Brunnen fontein, op de oude Markt. Jan von Werth was een succesvolle generaal tijdens de Dertigjarige Oorlog. Aan deze markt staat tevens het oude stadhuis (Rathaus) met een fraaie gotische toren.

20210901Helaas stond het Rathaus rondom ingebouwd met steigers. Een smalle strook van het Rathaus was nog net zichtbaar, jammer. Via het Domplein, als voorheen, waar we een alternatief vervoermiddel zagen staan, wilden we binnendoor teruglopen naar de boot, maar helaas was deze weg afgesloten, dus dezelfde weg teruggelopen.

Een lekker glaasje wijn gedronken in de salon en om 18:30 uur was er weer een uitgebreid diner in het restaurant en ondertussen vertrok de boot naar Bonn.
’s Avonds muziek geluisterd in de salon en voor beiden een alcoholvrije cocktail, Kibo genaamd, besteld. Was erg lekker, maar wel zoet.
Circa 23:30 uur kwamen we aan in Bonn.
Foto's »

 


Donderdag 2 september. Grijs weer, later kwam de zon tevoorschijn.
Bonn -> Andernach

Na het ontbijt heb ik alleen een stuk door Bonn gewandeld, mooie stad. Stad waar Beethoven gewoond en geleefd heeft. Stad met een opera, vanuit de oefenruimtes hoorde ik toonladders zingend herhalen.

20210902Even verderop ligt het legioensfort Bonn, dat ongeveer 400 jaar bestond, direct aan de Rijn in een overstromingsvrij gebied. De bijna vierkante legioensvesting werd gebouwd door Legio I Germanica rond 35 na Chr onder Keizer Tiberius. Met 27,8 ha is het een van de grootste binnen het Romeinse rijk. Na het jaar 89 waren er het Legio XXI Rapax en Legio I Minervia gelegerd.

In het oostelijk deel van het fort waren grote opslaggebouwen (lat. horrea), dicht bij een poort die toegang bood tot de waterkant, waar de meeste goederen werden overgeslagen.
In de late oudheid werd de muur van het legioensfort versterkt en verbreed tot 2,5 m en een 11-13 m brede sloot werd gebouwd. Het garnizoen werd op dit moment in aantal verminderd, maar de grootte van het fort bleef gedurende 200 jaar onveranderd.

Het Munster van Bonn, is het belangrijkste katholieke kerkgebouw in Bonn. De kerk werd in de 11e eeuw als Romaanse stiftskerk van het Cassius-stift gebouwd. De kerk werd gewijd aan Cassius en Florentius, twee soldaten van het Thebaanse Legioen.
Ook bijzondere bebouwing gezien.

Bij terugkomst zag ik Gerard op het zonnedek zitten. Hij genoot van de rust en de omgeving.
Om 12:30 uur werd de lunch voorgeschoteld en om 13:00 uur vertrokken wij weer uit Bonn richting Andernach waar wij rond 17:00 uur zouden aankomen.

20210902Na de lunch hebben we ons geïnstalleerd op het zonnedek met zonnebrand, leesvoer, puzzelboekje en een lekker drankje. Prachtige natuur gleed aan ons voorbij, met kastelen en tussendoor ellenlange campings voor caravans en campers.

Ik sliep toen we aankwamen in Andernach, maar Gerard heeft een foto gemaakt van het havenhoofd. De stad ligt aan de Rijn waar deze samenkomt met de Eifel, in een engte tussen Eifel en de Westerwald, genaamd de Andernachse poort.


Het was na het eten te laat om nog de wal op te gaan. Jammer.
Deze avond kregen we een uitgebreid Duits diner; alle obers hadden een Duits hoedje op. Later op de avond liepen we naar de salon voor de muziekquiz waarin Corné samen met Darius, de boord-muzikant, ons de vragen stelden nadat Darius een stukje muziek had gespeeld. Het werd een geanimeerde avond.
Foto's »

Vrijdag 3 september. Zonnig weer. Andernach -> Koblenz -> Cochem
Vanochtend om 6:00 uur vertrokken we naar Koblenz waar we om 8:00 uur aanmeerden. Na het ontbijt liepen we met een groep naar de kabelbaan. De kunstmatige landtong die we bewandelden markeert de monding van de Moezel in de Rijn. Op de Deutsches Eck staat een nationaal monument voor de Duitse eenheid. De Deutsches Eck maakt deel uit van het UNESCO-werelderfgoed. De landtong heeft een spitse vorm om zo plaats te kunnen bieden aan het nationale monument, een ruiter-standbeeld van Keizer Willem I op een hoge sokkel.

Helaas was het erg mistig en daardoor vertrok de kabelbaan pas om 10.00 uur. Huib had de kaartjes al gekocht dus konden we meteen doorlopen. Het was een vreemde gewaarwording om over de Rijn en de autoweg naar de Ehrenbreitstein vesting vervoerd te worden.

Fort Ehrenbreitstein is een 19e-eeuws fort in Duitsland, gelegen op de gelijknamige heuvel aan de Rijn tegenover de stad Koblenz en de monding van de rivier de Moezel.

20210903Dit fort is gelegen op 118 meter boven de Rijn en kijkt uit op de stad Koblenz en het samenvloeien van de rivieren Moezel en Rijn bij de Deutsches Eck.
Het fort herbergt een aantal interessante musea. Daarnaast zijn er in Ehrenbreitstein diverse tentoonstellingen die de interessante historie van de vesting laten zien.
Aan de voet van de heuvel ligt de bij kunstenaars geliefde plaats Ehrenbreitstein, sinds 1937 deel van de gemeente Koblenz.

Boven gekomen wist Huib niet precies hoe we moesten lopen om bij het uitzichtpunt te komen, maar met een omweg door de vesting kwamen we op een terras, waar we koffie en taart geserveerd kregen. Hier konden we uitkijken op Koblenz en de Deutsches Eck. Prachtig gezicht.

Terug aan boord hebben we ons onder het zonnescherm van het zonnedak genesteld.
Vanwege het mooie weer werd er een barbecue geserveerd op het zonnedek. We hadden gezellige tafelgasten en aan gesprekstof geen gebrek. De barbecue smaakte heerlijk en ondertussen vertrokken we uit Koblenz en meteen daarna voeren we de 1e sluis binnen, deze sluis had een verval van 6 meter.
Uiteindelijk terug naar de hut, het werd me te heet. Wat aangerommeld; een stuk gelezen in Marina, een boek van Carlos Ruiz Zafon. Prachtige, spannende en mystieke verhalen schrijft hij. Gerard zit weer boven, kijken naar de 2e sluis bij Lehmen met een verval van 7,45 meter.
Bij paal 918 ligt de laatste sluis voor vandaag; Muden met een verval van 6,50 meter. Tijdens het diner meerden we aan in Cochem.
Foto's »

Zaterdag 4 september. Prachtig weer. Cochem -> Traben-Trarbach
Om 9:00 uur vertrokken we met het treintje uit Cochem. Gerard fotografeerde eerst nog wat voordat hij ook instapte. Gedoe om de plaatsen en de rollators die mee moesten.
We kregen eerst een rondrit door Cochem van een half uurtje met uitleg en daarna konden we onze gang gaan. Allereerst een terras opgezocht voor koffie, allebei een espresso besteld, best aan de prijs € 3,85 per kopje.

Cochem is een klein toeristisch stadje in het westen van Duitsland, gelegen aan de oevers van de Moezel aan de oostelijke rand van de Eifel. Als hoofdplaats van de moezelwijnen, wordt Cochem omringd door wijngaarden en prachtige natuur, maar ook in de stad zelf zijn veel schitterende bezienswaardigheden te vinden, zoals de Reichsburg, het Rathaus en de St. Martin kerk met zijn bijzondere vensters.

Gerard ging koffie drinken en ik liep nog even terug naar het Marktplein met schitterende vakwerkhuizen. Daarna terug naar het treintje, iedereen zat erin en toen haperde het treintje, de accu was leeg. 20 minuten wachten tot dat ding gerepareerd was.

De lunch smaakte weer goed en de middag hebben we doorgebracht op het zonnedek.
De volgende sluis diende zich aan; Fankel met een verval van 7 meter, na 19 km kwamen we bij de sluis van Sankt Aldegun, hier was het verval ook 7 meter. Na 22 km wederom een sluis bij Enkirch, hier werden we 7,5meter geschut.

20210904’s Middags werd er een high tea geserveerd in de salon, dus zakten we naar beneden. De kok had weer zijn best gedaan en de taartjes en hartige happen waren erg lekker. Weer verder op het zonnedek doorgebracht en tegen half 5 naar de hut voor een dut. We worden moe van het nietsdoen!!

De boot vaart verder naar Traben-Trarbach en kwam daar rond
19:00 uur aan.
Vanavond weer een uitgebreid diner waarvan ik de soep oversla en het toetje aan Gerard geef. Tijdens dit diner meerden we aan in Traben-Trarbach. Het was er donker en zagen niets. We lagen op een vreemde plek en de gangway werd alleen uitgelegd voor een Duitse artiest die deze avond zou optreden.

De avond doorgebracht in de salon, de Duitse zanger/trompetist vermaakte ons met allerlei bekende liedjes, een aantal medepassagiers probeerden nog een dansje.
Vanavond heb ik de cocktail Grimosa genomen en Gerard weer de Nada colada, die vindt hij het lekkerst.
Foto's »

Zondag 5 september. Prachtig weer. Trier -> Saarburg
Om 05:00 uur werden we wakker door het gebrom van de motor, we waren al weer op weg naar Trier. Voor Trier lagen de sluizen van Zeltingen, 6,50 meter verval, Wintrich 7,50 meter verval en Detzem 9,00 meter verval. Ook vlak voor Trier kregen we nog een sluis met 7,25 meter verval.
We gingen vrij laat voor het champagne-ontbijt naar het restaurant. Het was er goed druk, maar voor ons geen champagne in de ochtend.

20210905Later namen we koffie op het zonnedek en kwamen in gesprek met Willem en zijn vrouw. Dan blijkt dat Willem op de zeevaart-school in Den Helder heeft gezeten en studeerde voor stuurman, nadat Gerard de school al had verlaten.
Hij is vrij snel gestopt met varen want hij werd ziek toen zijn schip in Indonesië lag. Na onderzoek bleek hij TBC te hebben en moest dus terug naar Nederland. Zijn carrière als stuurman was hierna voorbij en moest zich omscholen voor een walbaan. Dat werd accountant.


Om half een werd de lunch geserveerd en daarna stond de bus met gids op ons te wachten voor een rondrit door Trier.

20210905

 

Trier is, samen met Worms, de oudste stad van Duitsland en ook het oudste bisdom ten noorden van de Alpen.

Trier staat ook bekend als één van de mooiste steden van Europa. Dit heeft de plaats te danken aan de leuke sfeer en prachtige gebouwen. Eén van die prachtige gebouwen is natuurlijk de bekende Dom van Trier, het is de oudste bisschopskerk van Duitsland. Dit gigantische gebouw staat vooral bekend om de prachtige bouwstijl.


Tijdens de rondrit nam onze Nederlandse gids ons mee naar een hooggelegen punt zodat we de Dom van bovenaf konden bekijken. Prachtig. Tijdens de rondrit zagen we ook het Amfitheater, in dit theater werden o.m. gladiatorengevechten gehouden maar ook executies. Uiteindelijk in de omgeving van Porta Nigra gestopt en met de gids naar de binnenstad gelopen.
We zijn ook weer wat wijzer geworden over de “Porta Nigra”

20210905De Porta Nigra (Latijn voor 'Zwarte Poort') is een stadspoort uit de Romeinse tijd in de Duitse stad Trier. Het bouwwerk, gedateerd in het jaar 170, is het oudste en grootste monument van zijn soort in Duitsland.
De poort bestaat uit op elkaar passende zandsteenblokken zonder voegen. De stenen waren oorspronkelijk verbonden door ijzeren krammen vergelijkbaar met de stenen van het Colloseum. Door verwering en roetafzetting werden de zandsteenblokken, oorspronkelijk licht van kleur, in de loop der eeuwen zwart. Hierdoor kreeg de poort in de middeleeuwen zijn huidige naam.

De oorspronkelijke Romeinse naam is niet bekend. Aangezien de poort voor militair gebruik was bestemd, zijn alleen de hogere verdiepingen voorzien van openingen met bogen in de vorm van een venster. Aanvallers die erin slaagden de buitenste poorten te overwinnen, konden op de binnenplaats van alle kanten bekogeld worden.

In de middeleeuwen haalde men de ijzeren krammen uit de stenen, omdat metaal kostbaar was. De talrijke uitsparingen in de stenen van de muren getuigen nog van deze roof. Ook de stenen zouden geroofd geweest zijn, net als bij de andere poorten van de stadsmuur, ware het niet dat er in het begin van de 11e eeuw de Griekse kluizenaar Simeon in de ruïnes van de poort was komen wonen. Na zijn dood in 1035 werd hij als heilige vereerd en de toenmalige aartsbisschop van Trier, Poppo (1016 -­ 1047) liet reeds in de 11e eeuw een kerk bouwen, de St. Simeonskerk. In deze dubbelkerk werd de Porta Nigra opgenomen. Vandaag herinnert de apsis aan de oostelijke zijde nog aan deze kerk. Alle andere aanbouwen zijn onder Napoleon verwijderd. Andere sporen van deze kerk, zoals beeldhouwkunst in rococostijl, zijn te vinden in de zuilengangen op de bovenverdiepingen.

20210905Doorgelopen met de Gids tot aan de versperring voor het evenement op de Markt, toen raakten we de groep kwijt. Terwijl Gerard een terras zocht op het Marktplein liep ik nog even verder en zag de Petrusbronnen fontein.

Deze bron voorzag dit deel van Trier van drinkwater totdat het centrale waternet er kwam. De fontein dateert van het einde van de 16de eeuw. De vier hoofd-deugden; gerechtigheid, moed, wijsheid en matigheid sieren het bekken.

Even onderuit gezakt op een terras met een lekker drankje.
Nadien liepen we dezelfde weg terug omdat we nog bij het standbeeld van Karl Marx wilden kijken. Hij heeft in deze stad gewoond en de Chinese regering heeft dit beeld aan Trier gegeven. Als er dus Chinezen op bezoek komen gaan die naar Karl Marx kijken, vertelde onze gids, en niet naar de Porta Nigra.

Tegen half zes moesten we bij de bus terug zijn en reden we naar de Rembrandt van Rijn. Er werd weer een lekker diner voorgeschoteld en onderwijl wij aten voer het schip verder naar Saarburg waar we zouden overnachten.
Foto's »

Maandag 6 september. Prachtig weer. Trier -> Saarschleife -> SaarLouis
Voordat we aan het ontbijt begonnen waren we alweer door 2 sluizen gevaren, Kanzem met 14,40 mtr. verval en Serrig met 14,50 mtr. verval.

Tijdens het ontbijt vertelde de kapitein dat er een bocht van 180 graden voor ons lag, de Saarschleife. Er was veel belangstelling voor het maken van foto’s en films. Het was een bijzondere bocht met een mooie omgeving.

20210906In het tracé met de Schleife naar Saarlouis moesten we onder bruggen door die eigelijk te laag hangen voor deze boot.

De stuurhut van de kapitein en het zonnedek liet men ongeveer 1 meter zakken Voor de kapitein was er een gat in het dak zodat hij zijn hoofd naar buiten kon steken en kon zien of hij de juiste koers voer. Een heel vreemd gezicht en daar werd natuurlijk hartelijk om gelachen.
filmpje

 

 

Daarna kwam de sluis van Rhelingen waar we 8 meter moesten schutten. De boot voer door naar de haven van Dillingen en daar kon hij de boot nog draaien, want de Saar wordt steeds smaller. Vanaf Dillingen voer de kapitein achteruit met de boot naar Saarlouis. Een hele belevenis vandaag.

Overzicht sluizen Moezel en Saar »

Na de lunch liep ik met Truus en Koen naar het centrum van het stadje.

Saarlouis, de stad van de Zonnekoning, Lodewijk XIV. Hij was het namelijk die de stad in 1680 stichtte. Om zijn macht in dit deel van Duitsland toendertijd te verstevigen liet hij een enorme vesting bouwen. Dit verdedigingsbastion werd onder leiding van de bekende bouwmeester Vauban voltooid. Koning Lodewijk XIV was zo gecharmeerd van deze nieuwe stad dat hij zijn naam aan de stad verbond. In het stadswapen is dat mooi terug te zien aan de lelie en het zonnesymbool die er in zijn verwerkt. 

20210906
Jaarlijks trekken de markante resten van het bastion tienduizenden bezoekers. Resten van de vesting zijn tegenwoordig opgenomen in het recreatiegebied van de stad.

Zo troffen we in voormalige kazematten en andere oude gebouwen nu gezellige cafeetjes en sfeervolle restaurants aan. Dat de oude vestingwerken nog duidelijk zichtbaar zijn is ook mooi te zien aan de vestinggracht die deels nog intact is.

 

Samen koffie gedronken en hier en daar de stad bekeken. Niet echt een gezellige stad, vrij strakke bebouwing, weinig kleur.
Weer terug gelopen en onderweg even in een paviljoen gezeten want ook Truus had een beetje last met lopen.

Deze avond aten we in Italiaanse sferen, de bediening was voorzien van een schort met de kleuren van de Italiaanse vlag en een vlindertje in Italiaanse kleuren.
In de avond werd er met Huib een algemene quiz gespeeld.
Foto's »

Dinsdag 7 september. Prachtig weer. Saarlouis -> Saarburg
Om 7:00 uur vertrokken we richting Saarburg en kwamen weer door de sluis van Serrig en nu gingen we 14 meter zakken. Na opmaak van de bedden lag er op mijn bed een grote haas gemaakt door Nicoleta van huishouddienst.

Vanuit Saarlouis beginnen we aan onze terugreis van deze cruise over dezelfde route als de heenreis, alleen doen we nu wat andere plaatsen aan. Dus ook weer door de Saarschleife.

De kapitein moet zich melden als hij de Schleife invaart. Lengte ca. 7 km. van Dreisbach tot Mettlach. Halverwege de bocht varen we zuid-oost en het is een beschermd natuurgebied. Hierna voeren we de sluis van Mettlach binnen waar we 11 meter moesten schutten. We voeren langs de oude Fabriek van Villeroy & Boch. Voorbij Taben-Rodt kregen we het smalste deel van de Saar, Engsteller genoemd. Hier mag/kan het schip geen ander schip tegenkomen.

Tijdens de lunch meerden we aan in Saarburg.
Om 14:30 uur vertrokken we met het treintje naar Saarburg.

20210907Blikvanger is de ruïne van Saarburg, die hoog boven het stadje op een beboste bergrug ligt. Zeer de moeite waard waren ook de vissers-schippershuisjes in de benedenstad.
In de bovenstad zagen we een waterval. De Leuk, een zijriviertje van de Saar, stort zich hier 20m naar beneden. Genoten van de speelse vakwerkgevels en leuke kleine bruggetjes in de stad. Verder is er de oude kerk met een toren uit de 16e eeuw, deze kerk ook van binnen bekeken maar we vonden de buitenkant interessanter dan het saaie interieur.

Ik heb er een heerlijk glaasje Riesling gedronken, Gerard bleef aan de alcoholvrije Jupiler.
Na terugkomst hebben we een dut gedaan tot het diner. In de salon werd nadien een “Super Bingo” gespeeld, daar houden wij niet zo van, dus hebben we met enkele anderen nog een poosje op het dek gezeten.
Vannacht zal de boot zich verplaatsen naar Bernkastel.
Foto's »


Woensdag 8 september. Prachtig weer. Bernkastel
20210908De boot zal waarschijnlijk om 04.00 uur aanleggen. We liggen een klein eindje van het stadje af, eerst zou ik alleen gaan lopen naar het centrum maar Gerard wilde toch proberen om mee te gaan. Hij liep naar beneden voor de wc en kwam lachend terug met de boodschap, het moet niet fraaier worden; er zit een vreemde vent op ons toilet. Hij liet de foto zien die hij gemaakt had haha, Nicoleta had nu een man gevouwen van de handdoeken en die zat dus op het toilet.

Geluncht en daarna de spullen gepakt en samen naar het stadje gelopen. De afstand viel erg mee.

20210908

 

 

 

 


Ook Bernkastel is een toeristisch stadje met veel vakwerkhuizen smalle straatjes en heel veel terrassen. We zagen een mooie collage van steen en andere materialen over de geschiedenis van Bernkastel. De St. Michaelsbron gelegen voor een aantal fraaie vakwerkhuizen en zo ook de Berenbron gelegen voor een oud huis.

Mooie plaatjes geschoten van vakwerkhuizen op de markt. Uiteindelijk kwamen we bij het Rieslinghaus waar we samen een heerlijke witte wijn gedronken hebben, dat was echt genieten.

20210908

 

 

Teruggelopen naar de boot een dutje gedaan en op naar de Indonesische avond. De obers hadden een sarong aan en een doek om het hoofd zoals men in Indonesië vaak ziet. De ramen waren versierd met grote waaiers en het eten smaakte verrukkelijk. Nadien uitbuiken op het zonnedek en later in de salon geluisterd naar de muziek.
Foto's »


Donderdag 9 september. Prachtig weer.
Bernkastel -> Zell

Erg vast geslapen vannacht, had moeite met wakker worden. Tijdens het ontbijt vertrok de boot naar het kleine, toeristische plaatsje Zell. Koffie gedronken in de salon. Daniella sloeg ons in eerste instantie over. Later kwam ze met een verontschuldiging toch nog koffie brengen met apfelstrudel.

De kok stond op het dek voor een workshop apfelstrudel, hij zou nog een recept verzorgen voor de passagiers, helaas niets gezien. Voor de lunch even terug naar onze hut en nu lag er een mooi hart op mijn bed, Nicoleta is wel creatief bezig.
Een uurtje na de lunch kwamen we aan in Zell. Voor de excursie van de wijnproeverij
verzamelden de mensen zich bij de receptie. Wij gingen wandelend naar het dorpje.

Het Moezelstadje Zell is gelegen aan één van de mooiste en grootste meanders van de Moezel, de Zeller Hamm.

Ingeklemd tussen de Moezel en steile wijngaarden is het stadje idyllisch gelegen. De zichtbare historie van het stadje gaat terug tot ongeveer 1142 na Chr, in deze tijd wordt een Augustijner klooster op de Mariënburg gebouwd. In nog vroegere tijden was er een Romeins fort gesitueerd en was Zell een Romeinse nederzetting.

Aan de rand van Zell is het voormalig residentieel slot van de keurvorst Johan von Hagen te vinden. Het bouwwerk is zowel aan de buiten als aan de binnenzijde goed bewaard gebleven. Tegenwoordig is er een mooi hotel en restaurant in gevestigd.

Andere overblijfselen uit de middeleeuwen zijn de twee torens, de vierhoekige Balduintoren en de ronde kruittoren met Romaans helmdak, het herkenningsteken van Zell.

Wijnliefhebbers denken bij Zell direct aan de wijngaard "Schwarze Katz", waarvoor in het centrum van het stadje een heus monument is opgericht. De zwarte kat staat op het marktplein dat het middelpunt is van het wijnstadje. Aan het plein staan prachtige middeleeuwse hofhuizen en een Romaanse toren uit de 11e eeuw.

Ook in Zell vele smalle straatjes en historische vakwerkhuizen met steile gevels.
Gelukkig heeft Zell altijd haar landelijke charme behouden en behoort tot de grootste wijnbouw bedrijvende gemeenten van Duitsland. De beroemde wijn "Zeller Schwarze Katz", de talrijke wijnfeesten, die het hele jaar door in Zell gevierd worden, zijn hier het voorbeeld van.

We hebben geld gepind voor de fooi en zijn langzaam weer teruggelopen naar de boot. Daar nog even op het zonnedek gezeten met een Jupiler en een tomatensap. Nadien een uurtje geslapen en wederom aangeschoven voor een 4-gangen diner. Gerard is alleen koffie gaan drinken in de salon en ik ben gaan lezen. Toen Gerard terug kwam gaf hij aan dat het regende, een buitje was het maar.
Foto's »

Vrijdag 10 september. Toch weer prachtig weer. Bernkastel -> Koblenz
We hebben een lange vaardag voor de boeg. We zijn om 6:00 uur alweer vertrokken en verwachten om 17:30 uur aan te komen in Koblenz.
Ontbeten en de koffie hebben we gedronken op het zonnedek. We zijn inmiddels al weer 2 sluizen gepasseerd en varen langs mooie hellingen of vlakke oevers waarop veel campings te zien zijn. In het plaatsje Valwig kon je een stoel huren langs de Moezel, vreemd gezicht al die lege stoelen. Tegen 11:00 uur voeren we de sluis van Lehmen weer in. We zakten om half een af naar het restaurant voor de lunch. Even voor Koblenz kregen we nog een sluis en hier werden we weer 7.5 meter naar beneden geschut.

20210910

 

 

 

 

 

Circa 15:00 uur kwamen we al aan in Koblenz, onderweg weinig oponthoud gehad bij de sluizen. Om deze tijd kregen we in de salon een High Wine met lekkere happen. Met Koen en Truus hebben we samen genoten van deze lekkernijen.


20210910

 

Rond 16:00 uur toen we aangemeerd lagen liepen we samen vanaf de kade, naar het centrum van Koblenz. We kwamen voorbij het Dreikönigenhaus, een mooi vakwerkhuis, wat tegenwoordig dienst doet als Bibliotheek.

Even verder op stond een rood huis met grijs dak. Dit was vroeger een Gildehuis voor kruideniers.

Verder de stad in kwamen we terecht op het Jezuïetenplein, dat is op zich een reisgids waard.

We stonden oog in oog met het Jezuïetenverleden, met de kerk, met prachtige moderne glas-in-lood ramen en het gewezen Jezuïetengymnasium (sedert 1895 al stadhuis van de stad).

20210910Op het plein zelf staat een standbeeld van de belangrijke wetenschapper J.P. Müller, hij schreef het handboek van de fysiologie.

Op het voormalige binnenplein, te bereiken door de bogen, wachtte ons de bekendste burger van de stad, Schlängelbrunnen; de deugnietachtige lieveling van de inwoners.
Een fontein met bronzen beeld van een jongen, gemaakt door Carl Burger en gewijd aan de dichter Josef Cornelius.

 

Tegenover dit beeld konden we de tuin bewonderen van het Rathaus. Maar goed dat we de plu bij ons hadden want er viel een bui.

Doorgelopen naar de Lieve Vrouwe kerk. Wij wilden het interieur bekijken, maar binnen was een koor aan het oefenen. Wij hebben een poosje geluisterd naar allerlei zangoefeningen, waarschijnlijk om de stem heel soepel te maken. De kerk had een hele mooie akoestiek. Verder gelopen, maar Gerard wilde zitten, kreeg last van zijn rug. Hij vond een stoel op een dicht terras en ik liep de Florinskerk binnen, een sobere inrichting.
We liepen nog langs een standbeeld van de Marktvrouw en Bewaker.

20210910Nadien een terrasje opgezocht. Hier moesten we onze gegevens achterlaten in het geval dat er besmettingen zouden zijn!! Terug naar de boot, onze paraplu’s in de hut uitgezet om te drogen. Voor het diner naar het restaurant gelopen en bij terugkomst in de hut lag er een vent op mijn bed te slapen. Nicoleta was weer creatief bezig geweest.
In de avond meegedaan aan een quiz over de Rembrandt van Rijn.
Foto's »

Zaterdag 11 september. Prima weer,
wel vrij veel wind. Koblenz -> Düsseldorf

We waren vanochtend om 6:00 uur vertrokken en de verwachting was om rond 14:00 uur aan te komen in Düsseldorf. Samen ontbeten en uitgewaaid op het dek.

De lunch om 12:30 uur werd gebruikt om aan alle gasten informatie te geven voor de ontscheping morgenvroeg. De boodschap werd door Corné gebracht. Om ca. 14:00 uur kwamen we aan in Düsseldorf.

Op de oever langs de Rijn stond een grote kermis met veel herrie. Wij zouden nog een rondrit door Düsseldorf krijgen maar door alle drukte van de Kermis liep iedereen een verkeerde richting in en hebben de bus nooit gezien. Jammer, dus hebben we in de salon gezeten met puzzels, een drankje, etc.

20210911

 

 

 

 

De kapitein heeft de boot op een andere plaats kunnen leggen zodat we niet middenin de herrie bleven zitten.
Het afscheidsdiner was een 5-gangen menu en dat smaakte heel goed.
Nadien live muziek door Take Two, prima muziek en grappen. Het was een gezellige afscheidsavond.

Overzicht menu's deze reis »


Zondag 12 september. Redelijk weer, nog wel veel wind. Düsseldorf -> Arnhem

Gedoucht, aangekleed en de koffers ingepakt. Vanochtend was er een champagne-ontbijt, maar dat hoefde niet van ons.
Daarna terug naar de hut. De koffers buiten naast de deur gezet, die werden door het personeel verzameld bij de receptie. De envelop met fooien klaargemaakt, zo ook de lijst ingevuld met onze bevindingen. Die konden we bij de receptie in een doos stoppen.

20210912In de salon koffie gedronken en nog even gekeken waar we langs kwamen, via Duisburg, Rees en Emmerich voeren we Nederland binnen bij Millingen aan de Rijn, Oud Zevenaar, Duiven en uiteindelijk weer Arnhem aan de Rijnkade.
Truus en Koen gedag gezegd. De koffers werden op de kade geplaatst en wij wachten op het dek op Ilse en Elvis.
Een kwartiertje later, verlieten wij de boot en werden naar huis gereden.
We hebben samen genoten van een relaxte vakantie en mooi weer.
Foto's »

Irene

 

 

 

© G.M. van Gool